Oud en Nieuw week in Zuid Portugal

inspiratie en bezinning

van 26 december- 2 januari

 – wil je een dieper contact met jezelf en de ander?
 – nieuwe handvatten en eyeopeners ontvangen?  

Ga dan mee op deze lichte week in de donkerste dagen van het jaar, een fijne oud en nieuw week om met meer ruimte & lichtheid 2018 in te gaan.

Voor wie

Voor wie zijn persoonlijke groeiproces een liefdevolle impuls wil geven in een omgeving van rust, ruimte en zon. Om los te laten, te ontspannen en nieuwe handvatten te ontdekken in de ruimte die er dan ontstaat. Met compassie kijken naar je eigen ‘hang-ups’ en oordelen, en met compassie in contact met de ander kunnen zijn. Je leert o.m. handvatten uit verbindende en geweldloze communicatie toe te passen. We gaan het oude uitluiden en het nieuwe verwelkomen. Herbronnen in een weldadige omgeving.

Daarnaast organiseren we ook een partnerprogramma voor mensen die wel de warmte en ontspanning zoeken, maar niet aan het inhoudelijk programma deel willen nemen. Een afwisselende ‘kerstvakantie’ met heel veel mogelijkheden.

Onder begeleiding van Helmie Willems; trainer/coach, creatief en warm levensreiziger en gecertificeerd trainer Geweldloze Communicatie. Geïnteresseerd? Vraag vrijblijvend de brochure aan. Wacht niet te lang, vol is vol (max. 15 deelnemers).

Wat mag je verwachten

Je bent welkom op gastvrij Monte Rosa in Portugal voor deze verkwikkende winter-retreat. Een volledig verzorgde oud en nieuw week, in een weldadige, lichte en warme omgeving.

We nemen je mee in een afwisselend intensief en ontspannen programma, waarin je handvatten gaat vinden om (nog) meer in verbinding te leven met jezelf en de ander.

We kijken terug en ook vooruit. Daarbij steeds uitgaande van hoe het hier en nu nog voor je leeft. Aandacht voor je verlangens, je grenzen en concrete manieren om uit verstrengelingen te komen.

Je leert dieper te luisteren naar jezelf én de ander, en een andere vorm van eerlijk uiten. Hiermee kun je voor jezelf zorgen op een manier die ook de ander recht doet.

Resultaat

Je gaat naar huis met:

 • meer verbinding met jezelf: je zachtheid en je kracht, je openheid en vitaliteit;
 • nieuwe inzichten over communicatie en verbinding met de ander;
 • meer veerkracht en flexibiliteit in het dagelijks leven.

Programma

In de ochtend is er een groepsprogramma op basis van Geweldloze of Verbindende Communicatie (NonViolent Communication, ontwikkeld door Marshall Rosenberg). Daarbij gebruiken we ook:

 • yoga, dans, beweging, ademoefeningen en stem om het hele lichaam erbij te betrekken en je sensitiviteit te openen;
 • linking-oefeningen, meditatie en inquiry’s om steeds weer te verbinden met wat er in jezelf en de ander leeft.

In de middag en soms ook avond wordt er een ontspanningsprogramma aangeboden waarin we de omgeving verkennen: de kliffen, zee en strand, het bergachtige binnenland, de pittoreske stadjes en dorpen. Deelname hieraan is optioneel: je kunt er ook alleen op uittrekken, of juist op Monte Rosa blijven.

 

Ook verzorgen we een speciale feestavond om het nieuwe jaar in te luiden.

Extra mogelijkheden ter plekke te boeken: massages, lessen Portugees, mountainbikes, diverse uitstapjes en excursies.

Partnerprogramma: partners kunnen deelnemen aan het middag- en avondprogramma.

 

Praktisch

Je slaapt in 1 persoons of gedeelde accommodatie met eigen sanitair. Aankomst 26 december en vertrek 2 januari. Prijzen vanaf € 845,- op basis van volpension, excl. vliegreis.

winterwandeling
Vraag voor meer informatie de brochure aan.

Wees er snel bij, vol is vol en

 • wanneer je met 2 personen aanmeldt ontvang je € 50 korting op het geheel.
 • vliegtickets worden na oktober meestal duurder.

Van eerdere deelnemers:

Portugalweek augustus 2016 ‘Explore!’  Deelnemers hebben deze week hoog gewaardeerd. Foto’s retreat Portugal 2016.   Enkele reacties:

Deze week was voor mij

 • een heel bijzondere ervaring, waarin ik mijzelf veel beter heb leren kennen, en meer vertrouwen heb dat ik in toekomstige situaties mijn gevoel beter kan herkennen en kan uiten met respect voor de ander.”
 • de ideale manier om op een intensieve en toch ontspannen manier te werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Door de persoonlijkheid en kwaliteit van Helmie, ambiance, groepsgrootte en -klimaat, en de intensive op besloten locatie”
 • Tijdens deze week realiseerde ik mij hoeveel dingen er meespelen in onze dagelijkse gesprekken en dat er veel oefening nodig is om op een andere manier te communiceren. En dat dit oefenen zeker de moeite waard is!  Helmie riep dan ook herhaaldelijk, practise, practice, practice!
 • Deze week heeft mij veel inzichten opgeleverd. Eén van de belangrijkste inzichten die ik had, is dat we een situatie hetzelfde kunnen waarnemen, echter dat het gevoel dat de situatie oproept compleet verschillend kan zijn.  De reactie van de ene persoon op een bepaalde oefensituatie was puur positief en enthousiast en bij een andere deelnemer negatief en frustrerend. De reactie wordt bepaald door de overtuigingen, gewoontes en omstandigheden die spelen in het leven van iemand.
 • En heel waardevol, hoe kun je op basis van wat je voelt een behoefte herkennen. En op basis hiervan een verzoek doen aan een ander.