Zomerworkshopweken

In juli, in het midden van het land, op een locatie in de natuur een inspirerende workshop volgen!

Dat kan in het Koos Vorrinkhuis, Nivon Lage Vuursche. Hier heb je keuze uit 2 verschillende midweken (ook voor niet Nivon-leden). Een door mijn collega Hester Macrander verzorgd; zij richt zich vooral op creativiteit met als uitingsvormen schrijven en spelen. En een door mij waarin we werken met beweging, dans en schilderen.

Deze weken gaan in essentie om het ontdekken van de bron van waaruit je creëert.
Hester en ik hebben allebei een creatieve achtergrond en zijn ook allebei trainer in Verbindende Communicatie. We werken samen vanuit Arnhem als: De Studio, Centrum voor persoonlijke groei en organisatie-ontwikkeling.

Midweek Helmie: Creativiteit laten stromen (schilderen en bewegen)

Maandag 16 juli 11:00 uur t/m vrijdag 20 juli 17:00 uur

Zin om een paar dagen je denkende hoofd wat meer te laten voor wat het is? En vooral je creatieve stroom even voorrang te geven?

In ieder mens schuilt een creatieve bron. Soms zit deze letterlijk of figuurlijk wat verstopt. Door de kracht van je oordelende geest bijvoorbeeld, die vind dat iets ‘mooi‘ of ‘goed‘  moet worden.
Deze vijf dagen staan in het teken van meer en meer je eigen vrije stroom te volgen.We werken met beweging, meditatie, dans en schilderen. Diverse werkvormen om meer in je lijf te landen en je creatieve bron te openen. We gaan op onderzoek in wat je tegenhoudt en ons vooral steeds meer richten op het ontdekken van die vrije stroom.

De momenten uitbreiden waar je merkt dat het werkt.

Je creatieve bron en je criticus omarmen

Die eigen stroom vinden, die bron aanboren, dat staat voorop. Via adem, beweging, dans en muziek je stap voor stap vrijer voelen en thuiskomen in je lichaam. Via communicatie en meditatie op onderzoek in waar je jezelf blokkeert en daar weer flow bij vinden. Aan de hand van speelse teken- en schilderopdrachten lekker zintuiglijk op avontuur met verf, krijt en papier om steeds weer terug te komen bij je creatieve stroom.

Voor liefhebbers en beginners met en zonder ervaring, óók als je een onderdeel best spannend vindt en daar toch wel iets mee wilt.

 

Midweek Hester: Verbinding maken met jouw creatieve bron (schrijven / spelen)

maandag 2 juli 11:00 tot vrijdagavond 6 juli 17:00 uur. 

Inhoud: Wat heb jij nodig om creatief te kunnen zijn?

Het gaat erom verbonden te zijn met wat er in jou leeft! Dat geeft veel rust, ruimte en is een groot plezier. Voor deze week staat de methode ‘The artists way’ centraal: we gaan allerlei leuke, korte oefeningen doen, die je op een makkelijke manier in verbinding brengen met de rijkdom van jouw innerlijk en wat daar voor moois ligt aan creaties.
Aangezien mijn expertise creatief schrijven en theater is zullen we ons daarop richten. Gedichten, verhaaltjes, dialogen, spel!  

Praktisch:

Verzorging: De weken zijn op basis van zelf-verzorging. Koken kun je met elkaar of  ieder voor zich in de keuken van het huis.
Verblijf en inschrijving: bij  Het Koos Vorrinkhuis.
Kosten :

Voor Nivonleden:

  • midweek Hester inclusief verblijf, toeristenbelasting en lakenpakket: € 260,–
  • midweek Helmie inclusief verblijf, toeristenbelasting en lakenpakket: € 282,–*

Voor niet Nivonleden:

  • midweek Hester inclusief verblijf, toeristenbelasting en lakenpakket: € 290,–
  • midweek Helmie inclusief verblijf, toeristenbelasting en lakenpakket: € 318,50*

* De week valt in het hoogseizoen, dan zijn de kosten van de kamers iets hoger, plus een klein bedrag (€ 10,– voor basis onkosten aan schildermaterialen.

Je kan altijd een weekend eraan vastknopen, dan komen de kosten voor die nachten erbij.
(Het 
Nivonlidmaatschap kost 40,– per jaar, daarmee ben je goedkoper uit als je meedoet aan zo’n week en kan je in alle prachtige Nivon-huizen logeren in het land en het buitenland voor relatief weinig geld.)


Hoofd en hart  

Het hoofd is vaker dan mij lief is dominant; het regeert dan mijn keuzes en dat kan moe, gestresst of alleen doen voelen. Dan kost het moeite om lichaam en geest als een vloeiend geheel te laten werken. Wanneer dat wel lukt ontstaat er een enorm gevoel van vrijheid, vreugde en zin in het leven.

Lichaamsverbinding als anker

Het lichaam als basis, dat is altijd mijn uitgangspunt. De koppeling met de fysieke ervaring maken als ijkpunt om meer te leren.

Via het bewegen en de ervaringen van de zintuigen  ontvangt een mens enorm veel wezenlijke informatie over wat er om ons heen gebeurt. Soms zoveel dat het niet gemakkelijk is te geleiden. Het zegt ons iets over hoe we ons voelen; waar we vrijheid, gemak of plezier ervaren. En waar we het lastig (mee) hebben. Als we onszelf de ruimte geven om alle ervaring te verwelkomen en deze te beleven en onderzoeken dan ontstaat vanzelf meer ruimte. Het geeft zicht op eigen grenzen, op kracht en tegenkracht, gewicht, samenwerking, helderheid, flow, durf,  afstemmen en veel meer.


Workshop spelen met leiden en volgen  (op verzoek)

Het gepcontacttangoa130706-Guy-Nader-Maria-Campos_Zenith-extract_2-420x215ssioneerde spel tussen leider en volger uit de tango in combinatie met de vrijheid in improvisatie dansen in contact met een partner.

Géén vaste passen en patronen leren. Wèl voelend dansen en je mee laten voeren in een oneindig spel van mogelijkheden waarbij je niets hoeft te bedenken.  Alles mag: leunen, dragen, synchroon, tegengesteld, evenwicht, uitdagen, verrassen, overgave, traag of snel. Gepassioneerd of speels, het kan alle vormen krijgen en is vooral steeds verrassend, intens en nieuw.

Dansdagen en Workshops

Een workshop Contact-Tango  of Dansimprovisatie kan een intens, speels en vrolijk middel zijn om nieuwe taal en ruimte te ontdekken over de wisselwerking tussen jezelf en de ander terwijl je bewegend in contact bent. Een prachtige metafoor en middel om een team fysiek kennis te laten maken met de basisprincipes van samenwerking, leiden en volgen, in het hier en nu zijn of bijvoorbeeld improviseren.