Levenskunst! Dat is leiderschap nemen over je leven

Vanaf september verzorg ik samen met Hester Macrander weer het verdiepend jaartraject  ‘Levenskunst’.

 Een verdieping in verbindende of geweldloze communicatie. Wij gebruiken hierbij ook creatieve werkvormen zoals beeldend werken en fysieke oefeningen om het leren te verdiepen en verrijken. Het doel is meer verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor de kwaliteit van verbinding met jezelf en anderen. Levenskunst dus!

We nodigen je uit om meer en meer je authenticiteit te leven en steeds opnieuw weer keuze te kunnen zien. Gedurende een periode van ruim 9 maanden gaan we samen leren en delen en ligt de focus op groei. Het zal het bewustzijn vergroten en we hebben de tijd om ingesleten patronen langzaam wat lichter te maken en het geleerde dieper te integreren. (meer over authenticiteit of jezelf zijn in deze artikelen).

Verschillende thema 2daagsen waarin:

 • Afwisseling en diversiteit in thema en aanpak
 • Theorie, werkmaterialen en veel oefening
 • Delen en leren in en met een groep
 • langere tijd focus op persoonlijke leervragen
 • Tussentijdse intervisie met buddy’s a.d.v.e. opdracht
 • speelse en creatieve onderzoeksopdrachten

” Ik kijk er steeds naar uit om terug te komen. Jullie manier van trainen en deskundigheid maken het voor mij gemakkelijk om te leren”, 2018

Maatwerk met 8  keuzethema’s 2019-2020

13 en 14 september: Ontwapenen, empathie voor jezelf en de ander. 
Zelfzorg voorop! Eerst het zuurstofmasker bij jezelf opzetten en daarna de ander ondersteunen. Meer van jouw potientieel bevrijden bevrijden door contact te maken met dieperliggende gevoelens en behoeften en door al je oordelen te ‘vertalen’. Daarna met wezenlijke nieuwsgierigheid luisteren naar de ander en die helpen helderheid over zichzelf te krijgen.

18 en 19 oktober: Face! Omgaan met triggerreacties. Herken je primaire reactie op een ongewenste prikkel. Heb je de neiging te vechten, te vluchten, of te bevriezen en hoe nuttig is deze reflex? Ontdek wat er nodig is om op een andere manier te kunnen reageren. 

15 en 16 november: Gelijk hebben of gelukkig zijn?
Over de kracht en schoonheid van boosheid. Over de functie van schaamte en schuld. Hoe vind je de moed om het anders te gaan doen? Welke behoeften zitten eronder? Verbinden met het ongemak en meer helderder keuzes gaan maken voor jezelf. 

20 en 21 december: De kracht van dankbaarheid. Ervaar hoe het is om je spoor te gaan verleggen van angst naar vertrouwen, van stress naar rust, van tekort naar overvloed.  Stilstaan bij vieren en rouwen om bij acceptatie en misschien wel iets van lichtheid en dankbaarheid te komen.

17 en 18 januari: Superwomen en Spidermen! Transformeren van kernovertuigingen. Autonomer en authentieker zijn, minder gevoelig voor het oordeel van anderen. Houd iets je klein? Waarom reageer je soms zo heftig? Hoe kun je negatieve kernovertuigingen (‘Ik ben niet goed genoeg’) omzetten in positieve?

14 februari:  Schatgraven deel 1. Creativiteit & Zelf-expressie. Jezelf uitdrukken is een groot verlangen van mensen, evenals ‘jezelf zijn’. In deze tweedaagse verbind je je met wat er van binnen leeft, alles mag er zijn. Vandaar uit gaan we onderzoeken en vormgeven, in beeld, taal en spel. Het wezen van kunst is jezelf uitdrukken. En let’s have some fun!

20 en 21 maart: Win-Win. Feedforward en onderhandelen. Hoe kun je jezelf (eerlijk) uiten, zodat je ook gehoord wordt? ‘Nee’ durven zeggen en een Nee van de ander kunnen horen. Feedback en feedforward kunnen geven en ontvangen. Creëer een situatie waarin ieder wint. 

24-25 April: Bruggenbouwen. Verbinding creëren.Constructief met conflicten omgaan of anderen ondersteunen bij conflicten. Praktische tools om meer empathie op de werkvloer of in de samenwerking te brengen. Heldere manieren om iedereen betrokken te houden en tot een besluit te komen waarin ieder wordt gezien en gehoord. Een begin maken met bemiddelen / mediaten in conflicten.

16 mei: Schatgraven deel 2

Terugkomdag voor wie een traject van 6 of 8 tweedaagsen heeft gedaan. Reflectie: wat heeft het het je opgeleverd en hoe ga je verder?

Het nieuwe jaartraject start weer op 25-26 september 2020. verdere data volgen nog.

neem contact op voor meer informatie en aanmelden

Praktisch

Locatie: 

Studio Coehoorn, Coehoornstraat 60 (loopafstand van Arnhem-Centraal). Trainingsdagen van 10:00 tot 17:00 uur

Uw investering:

Opties:

 1. Jouw persoonlijk samengestelde  jaartraject: van 6 tweedaagsen + een gratis terugkomdag.   Particulier: 1470,– Zzp: 2370,– Organisatie: 3300,–
 2. Het gehele pakket: van 8 tweedaagsen + gratis terugkomdag.
  Part: 1960,– Zzp: 3160,– Organisatie: 4400,–
 3. Losse inschrijving voor 2 daagse : part. €245,- zzp’er €395,-, organisatie: 550,-

Prijzen zijn incl btw, materialen, koffie/thee, versnaperingen en excl. lunch.

Gewenste instap: mogelijk voor ieder die al ergens een basis en verdieping heeft gevolgd. Mocht je andere ervaring hebben staan we open voor overleg.

Er zijn AirB&B’s en Bed & Breakfasts in de buurt + lunchcafé’s op loopafstand. Onze studio ligt op 100 m van Arnhem CS.

Van onze deelnemers

“Ik ben jullie zeer dankbaar voor deze trainingen en alles wat jullie mij al hebben geleerd. Er is nog niet eerder een leerschool geweest die mij zoveel inzicht en hulp heeft geboden als de bijeenkomsten die jullie hebben gecreëerd. Heel erg bedankt hier voor.”  Juuke S. Arnhem, januari 2019

“Welke behoefte(n) zijn vervuld? Groei, ontdekking, begrip, bewustzijn. En vaardigheid; ik zie GC als gereedschap om beter om te kunnen gaan met de gevoelens en behoeften van mezelf en van de ander. Ik zou stiekem wel willen dat mijn groeiproces vlugger gaat, maar ik kan accepteren dat het zo vlug gaat zoals het gaat. “Don’t push the river” is een kreet waar ik veel aan heb. Vrijwel alles was behulpzaam / ondersteunend. Ik zie de trainingen als uitstapjes naar allerlei moeilijke situaties, waar het verbindend communiceren steeds weer uitdagingen brengt. Zoals het ontwapenen van jezelf, win-win situaties, schrikreacties. “ N. R. Arnhem, april 2019